joi, 16 august 2012

Calatoria 

Recenzie la cartea ”Prezența invizibilă. Bărbatul și femeile din viața lui”, Autor: Michael Gurian, Editura Trei, 2012, Colecția Psihologia pentru toți, traducere de Brândușa Popa, nr. pag: 353.

Viața unul om reprezintă o călătorie inițiatică înspre acasă (home), prin care sufletul  învață din lecțiile ce-i sunt conferite și încercările la care este supus.

Această carte se adresează cu precădere bărbatului din societatea actuală unde lipsesc inițierile autentice deoarece se cultivă norme de inter-relaționare parentală greșite și valori inversate. Scopul acestei cărți este mai degrabă unul psihologic decât spiritual, deși face apel la o terminologie apropiată de cărțile de spiritualitate, trimițând cu precădere la psihologia abisală. La finalul călătoriei, un bărbat renaște în urma luptei cu haosul propriului suflet, după ce în prealabil a conștientizat atât dificultățile de relaționare, cât și cauza acestora – problemele nerezolvare din relația cu mama sa. Inițial acest bărbat la care se referă cartea sub recenzie aici este un veșnic adolescent: celor mai mulți dintre bărbații activi, eficienți la serviciu ori acasă, pragmatici, capabili să facă bani etc., ceasul psihologic li s-a oprit la vârsta adolescenței deși pot avea chiar și în jur de 40 ani, indiferent dacă au familie și copii (de cele mai multe ori da) ori dacă sunt oameni de succes din punct de vedere social (chiar pot fi astfel). După parcurgerea călătoriei descrise pe îndelete în această carte, bărbatul avut în vedere de autorul cărții (la un anumit moment al vieții sale, chiar el însuși), se va regăsi pe sine, devenind: 1. Capabil de intimitate reală, 2. Înțelept, capabil să acționeze după valori clar definite și să aibă în vedere un sens definit al vieții, 3.  Puternic, beneficiind de o stimă de sine ridicată și renunțând să mai simuleze puterea ori să fure energia celorlalți.

În  al doilea rând, cartea se adresează femeilor (mame sau iubite), dacă acestea doresc să-și cunoască partenerul ori să-l asiste în călătoria inițiatică înspre propria masculinitate. În particular, se adresează mamelor, protagonistelor acesteti cărți, deoarece întregul demers se rotește în jurul relației mamă-fiu. În primul rând, făcând în permanență apel la mitologie pentru a ilustra și explicita,  autorul analizează o serie de disfuncții la nivelul relației dintre mamă și fiu (I.2.): abuzul, neglijența, alternanța dăunătoare și debusolantă a celor două, abandonul, ingerința (supramaternaj), de asemenea rolul primului triunghi amoros din viața copilului (fiul-tata-mama), apoi al mesajelor transmise de către mamă fiului  prin care aceasta poate deturna zborul băiatului înspre propriul sine/ bărbat adult (ex. ”nu avem nevoie de tata”, ”nu mă părărsi niciodată”, ”tu faci ca viața mea să merite trăită” etc.). În al doilea rând, folosind aceeași metaforă a dansului în fața oglinzii, Gurian are în vedere disfuncții la nivelul relațiilor bărbat-femeie (I.3.): dominare (control, abuz prin pedepsirea iubitei pentru puterea pe care o are asupra sa); codependență (abandon de sine, abandonarea granițelor, renunțarea la propriile nevoi pentru a le sluji pe ale celuilalt); dependența de iubire sau de sex. Dincolo de nevoie de control, de cea de pierdere de sine ori de aceea de a depinde de o căutare fără finalitate, prin efort individual (mitologic, eroul trebuie să înoate singur pentru a aatinge umbra lunii pe apă), ar putea fi depășite cele ”trei fantasme pe care toți bărbații le au într-un moment sau altul cu privire la intimitate – tetează intimitatea, vor să fugă  de ea sau se conving că intimitatea autentică este imposibilă” (p. 141).

Pentru Michael Gurian, partea  a doua a cărții sale are rolul unei ”puneri în scenă a inițierii masculine” ori pe acela al unui ghid înspre vindecarea relației mamă-fiu.  Cititorul este asistat în această călătorie de chiar autorul cărții care i-a pregătit o serie de tehnici concrete (jurnal, scrisoare, meditație dirijată). Prin aceste tehnici, bărbatul care citește această carte, dacă simte că i se adresează, va ajunge să își exploreze haosul interior, punând ordine prin redescoperirea femininului interior (anima), separarea de mamă etc.  În această a doua parte publicul-țintă de delimitează radical: e vorba despre bărbatul care are nevoie de redescoperirea și afirmarea propriei masculinități. De aceea, nu mă hazardez să o recomand mai departe decât celor ce găsesc că au nevoie de un asemenea ghid.

Concret, autorul ne promite că un bărbat care face parte din cele trei categorii anterior explorate (dominator, devorator de femei sau scalv) ori care păstrează trăsături prezente în descrierea acestor tipuri, va atinge performanța unei eliberări, ”salvări”, ajungând să nu mai ”posede, consume, abuzeze, sau chiar să distrugă femeile din viața lui” (p. 307). Motiv pentru care o introduc, totuși, călduros bărbaților secolului XXI.Dana Tabrea

http://dyntabu.blogspot.ro/2012/08/calatoria.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu