luni, 2 august 2010

Dependență vs. apartenență reală
Motto:

Real isn’t how you were made, it’s the thing that happens to you (The Night Listener)

 

Brenda Schaeffer, Dragoste sau dependență? Cum să recunoști iubirea sănătoasă (It is Love or Addiction?), editura Trei, Colecția de Psihologie practică, 2009, traducere din limba engleză de Carmen Ion

Cărțile de psihologie practică ne surprind prin promisiunile pe care titlurile acestor texte ni le fac indirect, creînd în cititor așteptări uneori exagerate, nemotivate ori imposibil de implinit: cum să fii fericit, cum să dai un sens vieții și profesiei, cum să te căsătotești, cum să-ți găsești jumatatea pe internet, cum să faci impresie bună, cum să-ți crești stima de sine, cum să-ți protejezi căsătoria, cum să îți educi bine copiii, cum înveți să asculți, cum poți deveni senin, cum să comunici eficient cu ceilalți, cum să faci față dezamăgirilor, etc.

Regula de la care trebuie să plecăm atunci cînd deschidem o asemenea carte este aceea că nu trebuie să credem că vom găsi acolo răspunsuri definitive, soluții miraculoase la problemele care ne preocupă și care ne fac, poate, să ne îndreptăm înspre o carte de acest gen. De cele mai multe ori, avem de a face cu lucrări ale unor specialiști în psihoterapie, care, pe lîngă dezbaterea unor chestiuni teoretice într-un limbaj ușor accesibil publicului larg, fac, totodată, apel la exemple din diverse cazuri reale.

Cartea autoarei americance, Brenda Schaffer, psiholog, psihoterapeut specializat pe probleme de comunicare, își propune să clarifice foarte serios modalitățile prin care putem separa o relație matură, bazată pe dragostea benefică de una imatură, adictivă, obsesivă, bazată pe atașament și dependență. Trăsăturile iubirii adictive (sentimentul de mistuire, dificultăți în a stabili granițele Eului, tendințe masochiste,  dificultăți de a renunța, teama de risc, schimbare, necunoscut, creștere individuală insuficientă, dificultăți în experimetarea intimității reale, jocurile psihologice pentru putere, a dărui pentru a primi ceva în schimb, încercarea de a-i schimba pe ceilalți, nevoia de ceilalți pentru a se simți împliniți, căutarea unor soluții în exterior, pretinderea și așteptarea dragostei necondiționate, refuzul implicării sau abuzul de implicare, așteptarea ca recunoașterea și aprecierea să vină de la alții, teama de abandon, recrearea unor sentimente familiare negative, aspirația către apropiere, dar și teama de apropiere,  încercarea de a –și asuma sentimentele negative ale altora, p. 90) fac parte din firea umană și trebuie exersat un efort pentru a realiza saltul de la o formă imperfectă și deloc rodnică spiritual de iubire la o alta împlinitoare, care să ne permită să ne dezvoltăm liber alături de partener, permițindu-i și acestuia același lucru. Rădăcinile iubirii de tip adictiv pot fi regăsite în copilărie, în dorințele și nevoile neîmplinite atunci, nevoi pe care adultul caută să și le satisfacă în mod inconștient.

La baza iubirii adictive pot fi regăsite o serie de mituri, cum ar fi ”O apropiere prea mare este un pericol”, ”Nimeni nu mă poate iubi”, ”Dragostea înseamnă suferință”, ”Dacă am grijă de cineva, mă va iubi”, ”Femeile manipulează”, ”Nu poți avea încredere în bărbați”, ”Dacă el/ea s-ar schimba, totul ar fi ok”, ”Dacă mă străduiesc, nu mă va părăsi”, ”Cineva trebuie să dețină controlul” etc. (p. 74, 106, 127). Asemenea prejudecăți sînt responsabile de faptul că sîntem atrași înspre stabilirea unor relații de dragoste cu persoane nepotrivite. Odată conștientizate prejudecățile care ne ghidează, și odată ce învățăm să ne eliberăm de ele, vom reuși să ne îmbunătățim relațiile, să renunțăm la relațiile care nu ne avantajează în sensul dezvoltării personale, să trecem peste tendința firească de a nu ne putea desprinde dintr-o relație bazată pe iubirea adictivă și să ne continuăm viața.

O iubire din care elementele adictive să lipsească cu desăvîrșire pare un ideal, putem tinde doar înspre a evita toate aceste elemente, astfel încît relațiile noastre să se însănătoșească pas cu pas. Pentru aceasta, trebuie să renunțăm la jocurile de putere, toate acele manevre prin care partenerii caută să se domine unul pe celălalt în cadrul unui cuplu, manipulînd cu scopul de a avea un ascendent asupra celuilalt (a da sfaturi, dar a nu accepta sfaturi, a da ordine, a pretinde, a aștepta mai mult de la celălalt, a încerca să diminuezi stima de sine a celuilalt, a nu ceda, a nu răspunde nevoilor celuilalt, a face promisiuni și a le încălca, a-l pune pe celălalt în situații fără ieșire, a ataca pe cineva în momente de vulnerabilitate, a intimida, a avea dificultăți în a admite că s-a înșelat sau în a-și cere iertare, a răspunde evaziv la întrebări, etc., pp. 130-132).

Contrar adicției, apartenența sănătoasă, se recunoaște prin faptul că partenerii își permit și încurajează reciproc afirmarea individualității, dezvoltarea celuilalt, sînt capabili să trăiască intimitatea reală, se simt liberi să ceară deschis ce doresc, dăruiesc și primesc la fel, evită să domine și să controleze pe celălalt, își acceptă limitele proprii, acceptă și respectă implicarea, au o stimă de sine ridicată, sînt receptivi la nou și la schimbări, nu se tem de abandon, nici cînd partenerul e temporar absent, își exprimă spontan sentimentele, iubesc cu detașare, considerîndu-se alături de celălalt, dar necăutînd să preia grijile celuilalt asupra lor, nu-și sufocă partenerul și nici nu încearcă să-l schimbe, acceptă apropierea, comunicarea și nu se tem de separare etc. (pp. 145-146).

În mod real, dragostea non-adictivă  presupune a fi capabil de  a accepta diferențele, a rezona dar nu fără a-ți afirma individualitatea, a comunica ferm și deschis, a te contopi, dar nu fără a înțelege că idealul nu rezidă în pierderea identității, ci în împlinirea personalității celor doi într-un raport de față în față, crescînd împreună, dar fără a te lăsa absorbit ori fără ca unul să-l anuleze pe celălalt.

 
Dana Tabrea

http://dyntabu.blogspot.ro/2010/08/dependenta-vs-apartenenta-reala.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu