vineri, 20 ianuarie 2012

Magazinul de sinucideri



Jean Teulé, Magazinul de sinucideri, Editura Allfa, Colecția Strada Ficțiunii, Contemporan, 2011

Cartea romancierului francez Jean Teulé face parte dintr-o nouă colecție apărută anul acesta la Editura Allfa, e vorba de Strada Ficțiunii. Fiecare volum al acestei colecții poartă unul dintre cele trei însemne, Clasic, Contemporan sau Bestseller, invitînd cititorii să-și conceapă propriul traseu, stabilindu-și din forme circulare, pătrate sau dreptunghiulare propriul edificiu cultural pe ”strada ficțiunii”.

Pe lîngă scris, Jean Teulé a făcut televiziune și cinema și benzi desenate, totul cu o pasiune egală. Noutatea acestui scurt roman rezidă în modul în care este construit, conținînd fragmente de versuri din Florile răului de  Charles Baudelaire, din poemele lui Louis Aragon, transpuse sub formă de proză, și din eseul lui Antonin Artaud Van Gogh, sinucisul societății, integrate perfect în economia textuală, fără a fi semnalate în vreun fel.

O bucată superbă aparținînd prozei fantastice, stranie și plină de candoare în același timp. Ar putea reține atenția pentru realizarea unui interesant scurt metraj. Și nu numai.

În modul cel mai concret cu putință, magazinul de sinucideri etalează cel mai ingenios și fantezist  instrumentar pentru a-ți pune capăt vieții, de la grosierul ștreang, la lama de ras ori glonte, și pînă la sofisticatul cockteil Moș Ene pregătit cu iscusință de Doamna Lucrèce Tuvache, proprietara magazinului, alături de soțui ei Mishima Tuvache, din mătrăgună, jeleu funest și suflarea-deșertului, care te ucide neîntîrziat, fie că-l bei, inhalezi sau doar atingi. Iar dacă îți dorești o moarte artistică, mai există varianta mărului lui Turing sau seppuku. Pentru bunul mers al magazinului de sinucideri își mai dau concursul fiul anorexic și deprimat al Tuvache-ilor, Vincent (botezat după Van Gogh, celebru sinucigaș) și Marilyn (de la Monroe, sinucigașă și ea). Pînă într-o zi.

Mezinul familiei, Alan (nu se știe încă după cine), un bucălat pistruiat, cu zîmbet larg introduce o notă contrastantă în familia dedicată afacerilor cu sinucideri. Orice atinge, acesta preschimbă în viață. Transformînd radical destinul clienților magazinului de sinucideri, dar și pe cel al familiei sale, făcînd din părinții lui mohorîți – alți oameni, luminoși,  din frații săi deprimați - persoane autonome, încrezătoare în ei înșiși (= opera sa), ”micul prinț” al familiei Tuvache se va sinucide într-un ultim gest liber, fericit, aparent absurd.

 

 Dana Tabrea
 
http://hyperliteratura.ro/magazinul-de-sinucideri-acum-si-n-ecranizare/
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu