miercuri, 27 iulie 2011

Viata mea sexuala


Viața mea sexuală se numește spectacolul semnat de Cornel George Popa (scenariul și regia), pus în scenă la Teatrul Național din Iași în stagiunea 2005-2006, încă prezent în stagiunea 2010-2011, ce tocmai s-a încheiat și, cel mai probabil, de regăsit și în stagiunea următoare. După șapte ani, în mod surprinzător, acest spectacol încă atrage publicul ieșean în sala studio a Teatrului Național. Anul acesta, piesa de teatru Viața mea sexuală a fost transpusă și pe peliculă cinematografică, într-un lungmetraj omonim, lansat în cinematografe începînd cu 29 aprilie 2011, prin care Cornel George Popa debutează ca regizor de film. Din distribuția spectacolului de teatru fac parte actorii: Doina Irina Răduțu Codreanu (Dorina), Doru Aftanasiu (Marcel), Liviu Manoliu (Tănase), Constantin Avădanei (Costache), Dumitru Năstrușnicu (Gelu), Brîndușa Aciobăniței (Mimi), Nicolae Ionescu (Aurelian). În ceea ce privește distribuția filmului, îi amintim pe: Cristina Florea, Vlad Zamfirescu, Gabriel Spahiu, George Alexandru și Magda Catone.
Cred că rezistența acestui spectacol se datorează în primul rînd actualității mesajului. Ce șanse dăm unei femei astăzi de a-și permite luxul demnității, libertății, onestității cu sine și cu celălalt? Prinsă între două realități sociologice contradictorii, prima, raportul numeric în creștere dintre bărbați și femei va ajunge curînd de un bărbat la șapte femei, a doua, în 2019 în România numărul bărbaților la vîrsta căsătoriei îl va depăși pe cel al femeilor, femeia trebuie să facă alegeri, dincolo de datele conferite de statistici.
Protagonista acestui spectacol este o visătoare incurabilă, ce refuză să se adapteze vremurilor. Lucrează într-un sex shop și are un copil din flori, cu toate acestea e convinsă că atunci ”cînd doi oameni fac dragoste, Dumnezeu este acolo”. Protagonistei îi scapă ceva: prima șansă e de la Dumnezeu. A doua ți-o dai singur. Viața ei e un tren în derivă, care s-a oprit iremediabil. Însă pentru ea speranța este încă prezentă: ”poate că cineva îl va găsi în pustiu și-l va repune pe șine”. Numărul bărbaților inutili care roiesc în jurul ei nu fac decît să-i dea noi garanții pentru o singurătate liber asumată: tatăl copilului, actualul patron, inexistent în viața ei ori a familiei ei; un admirator grotesc, client al sex shop-ului; un coleg de serviciu și bun amic, ce poate fi luat doar în glumă atunci cînd îi face avansuri.
Acțiunea din spectacol e într-un plan secund, în centru regăsindu-se situația acestei femei. Viața mea sexuală e o comedie cu destule momente de efect, în urma căreia nu pleci din sală cu mai multe certitudini, ci, mai degrabă, cu și mai multe întrebări. Cum poate fi această femeie singură cînd atîția bărbați se oferă să o ajute? Dar cum să-și permită compromisuri și cu ce riscuri atît timp cît este lucidă? E uneori mai bine să te mulțumești cu puțin doar pentru a nu fi singură? Asta presupunînd că ai putea rămîne oarbă la insistențele nesărate ale unui admirator incolor și inodor, ale cărui manifestări lacrimogene te lasă complet rece? Sau ai putea să-ți calci pe demnitate și să împarți un bărbat cu altcineva, făcîndu-te că ai uitat că acel bărbat mai aparține de fapt altcuiva? Sau să dai curs propunerilor unui coleg sau amic cu care te înțelegi bine, chiar dacă nu l-ai putea privi niciodată ca pe un bărbat ori ai putea ajunge să-l vrei doar din orgoliu sau doar ca să nu rămîi singură?
Într-un fel sau altul, femeile au învățat arta compromisului. În acest mod, ele au ales să nu împărtășească soarta protagonistei din Viața mea sexuală, răspunzînd ”da” la una dintre întrebările de mai sus. Însă a nu fi singur în ochii societății nu umple vidul din viața unui om. Iar dacă alegi singurătatea în doi, devii responsabil atît pentru tine, cît și pentru celălalt. Or, nimic nu poate fi mai apăsător decît chinul că cineva a renunțat la libertatea sa pentru o singurătate, pe care nu a ales-o. Și acum nimic mai greu decît să redai libertatea unui om care, odată ce și-ar redobîndi-o, asemeni unui copil rămas orfan, oricum nu ar mai ști cum să facă uz de ea.

Dana Tabrea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu