luni, 24 februarie 2020

Cum să îți schimbi viața prin învățare continuă



Resimțim în permanență faptul că trăim într-o societate dinamică, în continuă schimbare. Pentru a face față schimbării, trebuie să ne adaptăm. Rolul învățării pe tot parcursul vieții este în primul rând acela de a ne ajuta să ne adaptăm. Astfel încât să reușim să alergăm cu aceeași viteză cu care se schimbă totul în jurul nostru și să fim în pas cu tehnologia. Abia apoi de a ne oferi cunoștințele și abilitățile de care avem nevoie pentru a evolua în plan personal sau profesional.

Dacă ai terminat Facultatea de Litere, dar vrei un job în IT. Și obții o nouă calificare în Informatică. Însă IT-ul este un domeniu în continuă expansiune. Ai avea mai mult succes dacă ai avea la portofoliul pentru interviu cât mai multe certificate care să ateste că ești la curent cu ultimele cunoștințe în domeniu, că te-ai familiarizat cu limbajele de programare cerute de piața locurilor de muncă, și ea aflată în plină evoluție. Odată angajat, dată fiind viteza cu care IT-ul se dezvoltă, va trebui să ții pasul prin noi perfecționări. De aceea, vei continua să investești în propria persoană pentru a-ți dezvolta creativitatea și a fi apreciat. Ai putea urma chiar și cursuri care să îți dezvolte abilitățile pedagogice pentru a vorbi pe limba celor mici și a-ți ajuta frații ori copiii la școală. Presupunând că ai terminat Arhitectură și nu ți-ai găsit un job în domeniu. Urmând cursuri de programare asistată ai ajunge să lucrezi la o firmă. Iar dacă ți s-ar propune un job în web design în cadrul aceleiași companii, dar plătit mai bine, nu ai ezita să te specializezi prin cursuri care ți-ar permite să înveți lucruri noi să ai succes. În plus, ai mai multe șanse față de alți candidați. Învățarea continuă este esențială pentru a face față competiției.

Cu toții vrem să avem succes, însă poate că nu știm exact încotro să ne îndreptăm pentru a-l obține. Cu toții vrem să atragem atenția colegilor, a prietenilor sau familiei. Dar cum am putea să devenim persoana spre care toți să se îndrepte atunci când au o întrebare? Cum am putea să avem parte de credibilitate absolută atunci când formulăm o opinie? Cum am putea să avem job-ul pe care ni-l dorim? Succesul înseamnă impact. Dacă vrei să ai o carieră de succes și o viață de calitate, îmbogățește-ți portofoliul în fiecare an: urmează două sau trei cursuri de perfecționare. Cunoștințele și abilitățile dobândite te vor transforma într-o persoană ale cărei idei vor avea impact.

Fie că e vorba de recalificare sau specializare ori perfecționare, putem urma la orice vârstă anumite module, în urma cărora să obținem noi certificări sau să ne dezvoltăm competențele deja dobândite. Chiar dacă ți se pare că ai ajuns în vârf, într-o poziție de conducere, încă mai ai mult de parcurs. Poți dovedi că ești oricând capabil de o activitate la care nu te-ai fi gândit înainte. Făcând din investiția personală continuă o prioritate a vieții noastre, vom avea mai multă încredere în noi înșine și o stimă de sine crescută. Iar o stimă de sine mare e condiția pentru a ne simți mulțumiți. Investind în noi înșine prin finalizarea a două sau trei cursuri pe an, ne dezvoltăm personal și profesional. La serviciu sau printre prieteni, în familie, indiferent ce opinie ai formula, ai fi citat și admirat. Ai deveni o autoritate în domeniu ori de câte ori cineva ar avea o întrebare.

Conform Institutului Național de Statistică, ”România atinge abia un procent de participare la învățarea pe tot parcursul vieții de 1,5% din totalul populației active, față de media Europeană de 10,7% declarată de EuroStat”. Ți-ai putea imagina o persoană care nu investește deloc în dezvoltarea personală și profesională, care nu a urmat niciodată cursuri de perfecționare? Fără îndoială, viața unui astfel de om care se complace în rutină, monotonă și plafonată, este incomparabil mai săracă decât a celui ce alege să se perfecționeze. Poți opta pentru cursuri online care nu îți cer să te deplasezi și îți permit să îți gestionezi timpul în mod eficient.

Perfecționarea îți oferă veritabile experiențe de cunoaștere care să te stimuleze mental. Te-ai gândit vreodată să înveți o limbă străină doar ca să te menții în formă mental? E științific dovedit că o minte ocupată își oferă șansa unei vieți pline de energie, când te simți revigorat și tânăr. În contextul în care populația Europei este mult îmbătrânită, 30% din totalul populației având peste 65 de ani, iar rata mortalității se duce în medie spre 90 de ani, o viață de calitate e cel mai important lucru. Iar o viață de calitate presupune să înveți mereu ceva nou, să-ți ocupi timpul în mod activ, să îți stabilești țeluri pe care să le atingi și să-i conferi vieții tale un sens.

Prin învățarea pe tot parcursul vieții dobândim competențe transferabile, datorită cărora putem obține o poziție sau un job mai bun. Nu e suficient să ai marfă bună, ci trebuie să știi cum să o vinzi. Cursurile de perfecționare pun accent tocmai pe acest lucru: te învață cum să îți pui în valoare calitățile, cunoștințele și abilitățile. Gândește-te că e ca atunci când ai găti o mâncare și ai respecta rețeta, ai avea toate ingredientele și te-ai asigura ca aceasta să iasă ca la carte. Dar dacă lipsește sarea din bucate, nu mai are nici un gust. Același lucru se întâmplă dacă nu investești în tine. În plus, poate că ai mai auzit că cel mai bine se învață din practică sau în mediul lucrativ. Ei bine, spre deosebire de educația formală, perfecționările pun accent tocmai pe cunoașterea practică, aplicații și simulări de caz.

Să zicem că ești acum pe o poziție entry level. Însă nu îți dorești asta pentru tot restul vieții. O idee ar fi să urmezi cursurile unei facultăți în domeniul în care te-ai angajat (IT sau economie). Dar, deoarece de cele mai multe ori școala nu e cheia succesului, ai putea la fel de bine să optezi pentru cursuri de marketing sau management. Acestea ar putea fi tocmai ”sarea din bucate” care te-ar ajuta să ajungi team leader și apoi chiar manager. Să zicem că acum călătorești foarte mult. Învățând limba engleză pentru afaceri ți-ai însuși terminologia specifică de care ai nevoie și ai atinge nivelul dorit de competență lingvistică. Iar dacă ai urma cursuri de comunicare în afaceri, ai învăța o mulțime de trucuri pentru a avea succes. Mâncarea ta ar fi acum una demnă de un restaurant de cinci stele. Dar dacă ai vrea să îți deschizi propria afacere? Și nu ai ști de unde să începi? Ce-ar fi să începi din nou cu începutul, adică prin niște cursuri de dezvoltare personală?

În orice direcție ai decide să o iei, învățarea continuă îți poate schimba viața. Devenind o persoană împlinită, devii în același timp un cetățean activ, implicat care poate să schimbe în bine lumea din jurul său.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu