luni, 27 aprilie 2020

Jocul







Un atacant (în roşu) a depăşit doi fundași (în alb) şi se pregăteşte să şuteze la poartă. Două echipe, formate fiecare din câte 11 jucători, se zbat pentru a marca goluri în poarta adversarului. Regulile sunt extrem de simple: acestea impun să nu atingi mingea cu mâna, să o driblezi înspre poarta adversă, să o pasezi coechipierilor şi să o şutezi spre poartă; mingea nu are voie să părăsească terenul şi doar arbitrul poate opri jocul. La care se adaugă o serie de tactici nu tocmai complexe. Există trei tipuri de jucători: fundaşul (încearcă să-şi împiedice adversarul să înainteze), mijlocaşul (responsabil de jocul ofensiv) şi atacantul (cel ce urmăreşte să marcheze golurile). La care se adaugă portarul.

Nu mă dau în vânt după fotbal pentru că nu e un joc de strategie, ci unul al hazardului. Deşi fizic antrenat până la epuizare, un jucător, de altfel demn de a fi remarcat, poate rata ocazia unui gol. Alteori, mult prea încordaţi, fotbaliştii unei echipe pot pierde în faţa adversarului mai slab, doar pentru că un norocos al echipei adverse prinde mingea şi loveşte din plin. Se poate întâmpla, ştim bine, ca arbitrul să nu fie echidistant. Nu mai zic că ridicolul domneşte la tot pasul: portarul e în afara porţii într-un momentul neaşteptat, să zicem în cazul în care nu prinde mingea şi o scapă dintr-o greşeală în propria poartă, chiar poarta echipei din care face parte, ceea ce conduce la un gol (”gol” însemnând reușită, obiectivul și ținta jocului - neinspirată alegere lingvistică, mai inspirați au fost englezii, goal din football având totodată sensul de țel) pentru ceilalţi.
Uneori, chiar în iureşul meciului, fotbaliștii înșiși se întâmplă să scape ”balonul”  în poarta propriei lor echipe, în loc să țintească în poarta echipe adverse. Ceea ce face ca în tribune (sau în sufragerii, cel puțin momentan, excludem tribunele) lumea să urle frenetic de agonie sau de extaz în funcţie de preferinţe ori interese. Mă mai întreb și mi se pare absurd: ce criterii avem atunci când ţinem cu o echipă sau alta? Doar din simplul motiv că suntem patrioţi?  Pentru că apreciem cumva că ar juca bine, în cazul în care e FC Bayern Munich? Poate pentru că e clasată în top? Cu cine să ţin ar trebui să-l expliciteze pe de ce țin. Cu cine țin, cu Făt-Frumos sau cu Zmeul Zmeilor?

Mai degrabă, mă captivează jocul de şah. De la stânga la dreapta: un rege alb, un turn negru, o regină neagră, un pion alb, un cal negru și un nebun alb. Jucând șah, mintea ta e mereu sedusă, provocată, fascinată. Voi alege întotdeauna jocul care mă captivează mental, în defavoarea celui care nu-i decât simplu antrenament. A lazy mind is the devil’s playground, spune un proverb englezesc. Şahul e un joc în doi, de strategie, mental, provocator, fascinant. Nu ai cum să te plictisești jucând şah: faci o mutare, aştepţi mutarea adversarului şi viceversa. Desigur, dacă  stăpâneşti  bine tehnica jocului şi ai studiat toate mutările istorice din partidele celebre, poţi muta contra cronometru, pentru că ajungi să ai la degetul mic tactica acestui joc. Ceea ce face ca timpul adversarului să se dubleze şi acesta să se poată gândi mai mult, timp în care tu însuţi ai în vedere următoarea ta mutare. Dată fiind situaţia descrisă, vei fi mereu cu un pas înaintea adversarului.
Dar e suficientă o clipă de neatenţie şi rolurile se pot inversa. Asta înseamnă că celălalt va fi acum cu o mutare înaintea ta. Nu-ţi rămâne decât să aştepţi să revii în poziţia iniţială şi să cauţi pe cât posibil să nu îţi dea șah mat pe neaşteptate. Uneori, a fi cu un pas în urmă nu e chiar atât de rău. De cele mai multe ori, anticipăm o mutare, neglijând sau ignorând planul de mutare a piesei din mintea celuilalt, numit pe nedrept ”adversar”, când nu-i decât un partener de joc. Acesta, revenind la scenariu, deși în urma ta cu un pas, pe nesimţite te poate aduce în stare de perplexitate când îi vine rândul. A amâna momentul victoriei, a ieşi din competiţie pentru moment, a aştepta nu înseamnă neapărat că ai pierdut, că nu ai ieșit câștigător din (joc) sau de pe urma jocului. Trebuie să ai răbdare şi să valorifici momentul oportun. Sunt cerinţe obligatorii ale jocului de şah. Cu ce joci, cu albele sau cu negrele?


Dacă ați avut răbdare să ajungeți până aici, e vorba despre educația altfel (fie că e online sau offline) care are foarte multe în comun cu șahul și mai puține cu fotbalul. Desigur, mai sunt jocuri de strategie, dar am ales două exemple oarecum extreme (deși oricând ar putea veni cineva cu un contraexemplu și admit să fiu contrazisă). Noua educație mizează pe joc și pe fascinația produsă de acesta, nu pe simpla antrenare a mușchilor faciali prin recitarea unor conținuturi învățate pe de rost ori a musculaturii membrelor prin scrierea ca sub dicteu automat, copierea dintr-o parte în alta a  unor conținuturi pe care elevul nu le înțelege. Dar ce te faci când elevul refuză antrenarea mușchiului mental pentru că s-a obișnuit cu robotizarea impusă de educația tradițională, ba chiar e mai comod astfel? E greu să încerci să scoți un om din zona sa de confort. Poate că e mai multă strategie în fotbal decât ne-am putea imagina și însuși jocul de șah ar putea deveni monoton. Tot ceea ce contează este să căutăm în permanență contradicția, schimbarea, evoluția, să nu ne plafonăm, să fim ludici cu orice preț și să nu facem concesii atunci când e joc inteligența noastră. Pentru că e bunul cel mai de preț cu care am fost înzestrați. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu