luni, 15 februarie 2021

Moda, cu actori și despre designeri

 



Step.Into.Fashion
este un scurt film documentar despre modă, cu actori și despre designeri ieșeni. Prin acest montaj, actorul Andrei Grigore Sava, de curând și absolvent de regie, aduce în prim planul atenției câțiva absolvenți de master în design vestimentar, de la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Într-o succesiune de imagini artistice și pasaje de interviu, sunt etalate creațiile vestimentare ale tinerilor artiști și sunt expuse ideile și interesele acestora. Pe de o parte, Andrei-Grigore Sava pledează pentru o mai bună vizibilitate pentru tinerii creatori de modă talentați, prin realizarea unor evenimente de profil, iar pe de altă parte pentru o reunire a ramurilor artistice, percepute într-o ciudată separare de către ieșeni. În sprijinul acestei idei, vine cu propunerea ca tineri actori să poarte creațiile vestimentare ale tinerilor creatori, în acest fel conturându-se cel puțin într-un sens o punte de legătură între arte diferite.

În filmul documentar, numit montaj, cu o durată de aproximativ jumătate de oră, sunt intervievați designerii Mădălina Oancea, Daniel Gorban, Andrada Pașaniuc și Andeea Pascu, iar creațiile lor vestimentare, din colecțiile ”Dystopia” (Mădălina Oancea),  ”Manifest”  (Daniel Gorban), ”Metalissed” (Andrada Pașaniuc), ”Dreamcatcher” (Andree Pascu), sunt purtate de actorițele Andreea Andrei, Alexandra Diaconița, Marina Munteanu, Alexandra Radu, Sara Tayari și Alice Veliche. Avantajul faptului că nu modelele, ci actorii îmbracă toate creațiile vestimentare din colecțiile prezentate este acela că întregul demers este mai artistic. Totodată e mai original prin coregrafie și prin integrarea într-un anumit decor citadin sau din afara orașului, în funcție de specificul respectivelor creații. Muzica și prezentarea de modă în mișcare, evidențiind calitățile colecțiilor, conferă un plus de dinamism.

Colecțiile sunt prezentate în câteva locuri recognoscibile, din Iași sau chiar în afara orașului, într-un mare parc pentru copii, într-o parcare, în gară sau pe un câmp, ținutele sunt purtate cu grație, lejer, coregrafic, astfel încât să poată fi văzute în detaliu, dar și integrate într-o anumită perspectivă. Locurile se asortează sau contrastează cu vestimentația, atrag ori bruschează privirea. Totul ne obișnuiește cu ideea că am putea accepta, în egală măsură la noi și la ceilalți, haine ceva mai neobișnuite, unicat, diferite de cele lucrate în serie, care ar putea costa ceva mai mult, dar care ar contribui la modul în care ne definim pe noi înșine și ne deosebim de ceilalți.

Creatorii ieșeni au idei și personalitate și, chiar dacă nu beneficiază de publicul cu deschidere de care au parte tinerii designeri din București ori de colaborările și proiectele la care au acces cei din Cluj, speră că în timp va exista o mentalitate suficient de deschisă astfel încât să se poată impune prin creațiile lor, să fie recunoscuți, apreciați și valorizați. Momentan, rețelele de socializare le oferă o oarecare vizibilitate, eventual au norocul să fie invitați să ia parte la proiecte care îi implică pe tinerii creatori vestimentari. Fiecare dintre creatori vrea să conteze, să aducă ceva diferit, să contribuie în mod propriu la frumusețea lumii, a locurilor și a oamenilor.

Dacă unul dintre designeri preferă negrul, altul îl evită pentru nuanțe care atrag privirea, iar altul ar putea merge în non-culoarea albului murdar, culoarea frânghiei, unul alege reminiscențe de basm pentru creațiile sale, deși mesajul e unul de azi, mergând până la plăcuțe cu mesaj pe rochii, altul e profund urban, unul optează pentru creații ce se pot cu ușurință purta și pe stradă, altul nu face nici un fel de rabat de la propria viziune și modul în care vede vestimentația adolescenților și a tinerilor. Majoritatea creațiilor sunt impactate de vremuri și reprezintă tendințe actuale. Creațiile celor patru designeri tineri sunt forme de manifest, de a-și exprima opinia în timpurile tulburi pe care le traversăm. Cu ajutorul acestor creații, care nu sunt simple haine, urmează să se exprime, în egală măsură, adolescenții și tinerii care vor alege să le poarte. Stilul ales le va defini personalitatea și va exprima nu atât un gust, cât o opțiune de viață, o atitudine față de sine și societate, un punct de vedere strigat, clamat sau șoptit în fața celorlalți.

Cei patru designeri aleși au deja un stil bine definit, recognoscibil și nu reprezintă o concurență unul pentru celălalt, pentru că fiecare are direcția sa clară și un profil care îl evidențiază pentru un anume tip de consumator. De aceea, toți sunt de acord că proiectele comune, menite să le asigure vizibilitate, în cadrul cărora se pot asocia, fiecare prezentându-și propriile creații, cum e și oportunitatea de a realiza împreună acest film, sunt binevenite.

 

 

(Step.Into.Fashion, regie și montaj: Andrei-Grigore Sava, interpreți: Andreea Andrei, Alexandra Diaconița, Marina Munteanu, Alexandra Radu, Sara Tayari și Alice Veliche, director de imagine, operator cameră: Ciprian Minea, proiect realizat cu sprijinul Teatrex și Artshell, un produs ReAct festival fringe de artă stradală, realizat în Iași, cu sprijinul artiștilor independenți, 8 februarie 2021)


Dana Țabrea


https://dyntabu.blogspot.com/2021/02/moda-cu-actori-si-despre-designeri.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu