miercuri, 6 aprilie 2011

Dear Elena Sergeevna (Ideal de dascal)


Pe 1 aprilie 2011, la Ateneul din Tătărași s-a jucat în premieră spectacolul Examen de maturitate (vals mortal cu profa de mate), montat de regizorul Ion Sapdaru, după piesa de teatru scrisă de dramaturgul leton, Ludmila Razumovskaia, Dorogaia Elena Sergeevna. Pe ritmuri de vals, semnate Iosif Ivanovici (”Valurile Dunării”) și Johann Strauss (”Vals vienez”), intră în scenă: Petronela Grigorescu (Doamna profesoară), actriță a TNI, Claudia Chiraș (Lili), Daniel Chirilă (Victor), Radu Vasiliu (Paul), studenți la teatru și Iustin Șurpănelu (Vlad), un actor foarte talentat, chiar dacă nu a urmat studiile unei facultăți de teatru.
Piesa lui Sapdaru este un real succes. Actrița Petronela Grigorescu, nominalizată la premiile UNITER, ediția a XIX-a, pentru cea mai bună actriță în rol principal (Veta din O noapte furtunoasă în regia lui Alexandru Dabija) a dovedit din nou că este o actriță cu un joc impecabil. Se vede că-și studiază și lucrează rolurile în cele mai mici detalii, nelăsând loc de improvizație. E în elementul ei într-un rol dramatic, unde tensiunea crește prin acumulare, la un moment dat producîndu-se o explozie. Izbucnirea nu e redată de Petronela Grigorescu isteric, ci atent dozată, e echilibrată prin mimică, gesturi, voce, privire expresivă. Și tinerii actori au jucat minunat.
Prin subiectul flexibil (experimentul dus la limită de patru elevi care vor să-și înlocuiască lucrările la proba de matematică de la bacalaureat), viziunea regizorală explorează o realitate sumbră a școlii românești de astăzi: violența de care sunt capabili tinerii, atît între ei cît și față de profesorii lor. Mutilarea sufletească de care dă dovadă noua generație constituie ținta spectacolului și acest lucru a fost explicit subliniat de regizor în conferința de presă susținută la Ateneu. E vorba de acei copii ”nedormiți” (generația internetului), ”supraponderali” (generația fastfood-urilor), ”speriați” (din cauza programelor școlare supraîncărcate), de ”fete de 13-14 ani evident însemnate cu marca păcatului”.
Nicicînd nu putea găsi Ion Sapdaru un moment mai propice pentru a ne provoca pe noi toți la acest cutremurător vals trist. Pentru că astăzi rolul de dascăl este pus la îndoială de nimeni altul decît de elevul său. Profesorii sînt disprețuiți, judecați, desconsiderați. O umbră cu capul plecat, care dacă nu resimte rușine pentru că e profesor, se crede măcar dator să se simtă ridicol. Asta a mai rămas din dascălul de altădată, care mai nou trebuie să dea cont elevului de bani gata de faptul că poartă o haină și nu o alta sau este supus la interogatorii interminabile despre ce manîncă, cîți copii are ori își permite să crească și care e viața sa personală. Un exercițiu de reflecție pentru elev, dar și o invitație la o meditație asupra condiției sale pentru profesor nu puteau fi vreodată mai binevenite ca acum cînd elevul a devenit călăul profesorului său, iar profesorul își scoate la mezat idealurile, vînzîndu-se deci pe sine, pentru a-și plăti singur, cu prețul propriei demnități, o leafă de mizerie.
O ”Antigona” așa ca profesoara din piesa lui Razumovskaia, cu siguranță, nu vom mai întîlni astăzi printre noi. Care să-și apere idealurile de adevăr și dreptate, credința în onoare, onestitate, noblețe sufletească, sinceritate, generozitate. Intransigentă, inflexibilă în fața ticăloșiei copiilor care trec, pas cu pas, de la șantaj sentimental, mituire, la intimidare prin vandalism ori prin bruscări în plan psiholog (batjocură), profesoara nu renunță decît atunci cînd își dă seama că luptă pentru o cauză deja pierdută. Copiii aceștia, o întreagă generație, își vor urma cursul vieții așa cum au apucat. Cheia de la seiful unde sînt păstrate lucrările la matematică devine simbol al idealului sacrificat pe altarul unei realități iremediabile.
Oare să fi avut dreptate Glaucon? Omul nu e drept decît de teama de a nu fi pedepsit? Am alege noi mai curînd să mințim și să furăm dacă am putea fi siguri că nu vom fi prinși?



Dana Tabrea

http://dyntabu.blogspot.com/2011/04/dear-elena-sergeevna-ideal-de-dascal.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu