luni, 28 octombrie 2019

An Tan Tina



Prin titlul An Tan Tina, Nicoleta Lefter face trimitere la Ana Blandiana. Performance-ul deține date de arhivă, imagini și fragmente dintr-un interviu cu Ana Blandiana despre revoluția televizată din 1989. Punctul de plecare îl reprezintă însă o carte de-a Anei Blandiana, Fals tratat de manipulare, apărută în 2013, la Editura Humanitas. Jocurile de putere dintre oameni sunt interpretate de Ana Blandiana prin intermediul ideii de manipulare. Mai mult, manipularea, conștientizarea succesului pe care celălalt l-a avut în a ne manipula sau faptul că celălalt realizează că a eșuat în întreprinderea de a ne manipula generează o stare de conflict. Ar putea reprezenta chiar baza conflictelor dintre oameni.

Dincolo de aceste aspecte, Ana Blandiana atrage atenția asupra manipulării exercitate de cei ce ne sunt prieteni, cunoscuți, colegi, cu alte cuvinte oamenii în care avem încredere. Acest tip de manipulare e chiar mai periculos decât cel exercitat asupra noastră de dușmani. Mai mult, odată cu revoluția din 1989, Ana Blandiana a căzut pradă celei mai periculoase forme de manipulare, propria ei capacitate de a se iluziona, de a se entuziasma, de a avea încredere, devenind victima unei vrăjiri, a unei amăgiri, căreia i-a urmat o dezvrăjire și o trezire la realitate din miraj. Manipularea care face apel la idei și idealuri comune reprezintă forma cea mai periculoasă de manipulare asupra căreia atrage atenția Ana Blandiana și victima căreia a fost ea însăși, prin naivitatea pe care o invocă, la revoluție.

Nicoleta Lefter creează spectacolul din paradoxul pe care i-l aduce actualitatea, realitatea pe care ea însăși o trăiește și prin care se regăsește în experiența Anei Blandiana. Pe de o parte, iei parte la o manifestație și crezi în ceea ce se petrece acolo, pe de altă parte realizezi ulterior că ai fost manipulat. Cam în acest mod, se raportează și reia Nicoleta Lefter experiența Anei Blandiana. Desprinzându-se de cea care nu își dădea încă seama că e manipulată, protagonista ajunge să știe că a reprezentat doar o rotiță dintr-un angrenaj mai mare care servea unui scop anume.

În același timp, din postura de realizator al performance-ului, Nicoleta Lefter are prilejul de a-și formula crezul artistic: intenția ei este de a aprofunda realitatea, trecând-o prin filtrul propriu, fără a căuta să o schimbe, doar să o cunoască și să o transpună prin intermediul mijloacelor artei teatrale contemporane care o interesează. În același timp, An Tan Tina este un performance care exprimă crezul artistic al autorului și un performance politic;  demersul Nicoletei Lefter transmite o stare de neliniște. Nu atât neliniștea pozitivă a exploratorului, cât neliniștea negativă a celui care își pune problema că jocul manipulării ar putea fi un cerc închis, în care te-ai putea roti la infinit, fără posibilitatea de a ieși în afară. În ce măsură conștientizarea manipulării la care ești supus te-ar putea scoate în afara cercului, dat fiind că totul coincide cu scopurile tale sau poate chiar investești în credințele care par că te determine să faci anumite acțiuni, dar de fapt altceva te determină cu adevărat?

Performance-ul Nicoletei Lefter este unul dintre cele care se pliază perfect pe tema ediției de anul acesta a festivalului de la Iași. Pentru fiecare generație, receptarea va fi alta. Nicoleta Lefter iese cumva din rândul generației sale și privește lucrurile dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare. În mod cert, nu o inspiră decât autorii cu care își găsește ceva în comun, în cazul de față fiind vorba de Ana Blandiana. Pe lângă manipulare mai e vorba de teroare, trădare și foarte multă suferință. Anumite pasaje sunt inteligent lucrate astfel încât să stimuleze chiar și râsul cititorului, dar nu în sensul comicului ci al ironiei sau chiar al grotescului. Perplexitatea creată între imaginea cu soții Ceaușescu ridicându-se de la pământ după ce rulează binecunoscuta scenă a împușcării și ceea ce se rostește în acel moment la nivel de performance (revoluția la care actorii din stradă au uitat că sunt doar actori și au murit cu adevărat) conduce energia performance-ului la un fel de climax.

Nu e nicidecum un performance subversiv ori virulent pentru că Nicoleta Lefter nu e o asemenea persoană. Performance-ul, dincolo de informații și sugestii, date concrete din cartea autobiografică a Anei Blandiana, retraduse scenic, imagini din comunism și secvențe de interviu cu Ana Blandiana de la revoluție, reflectă foarte bine personalitatea celei ce l-a produs, cu atât mai mult cu cât aceasta e și regizor, și performer. E un performance onest, plin de întrebări, iar nu de răspunsuri, cum îi stă bine unui performance creat de o persoană deschisă spre tot ceea ce merită atenția noastră pentru a ne mai scoate cu încă o privire mințile out of the box. E pentru tinerii curioși, dar și pentru toți cei se regăsesc prin propria istorie individuală, amintiri, reminiscențe în reprezentările din performance.



(An Tan Tina, un proiect independent produs și performat de Nicoleta Lefter, artist vizual: Ana Drăghici, sunet: Alexandros Raptis, montaj video: Denise Conn-Tubacu, Galeria UAP, în cadrul FITPTI 2019, 7 octombrie)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu