sâmbătă, 9 iunie 2012

A Midsummer Night’s Dream: Radu Afrim revine la TNI (now)


Pe 8 și 9 iunie regizorul Radu Afrim a revenit cu o nouă premieră la Teatrul National din Iași (sala Teatru la Cub): Visul unei nopți de vară (A Midsummer Night’a Dream), după William Shakespeare. Decor și costume: Iuliana Vilsan, Coregrafia: Florin Fieroiu, Video: Alexandru Condurache, Distributia: Doru Aftanasiu, Livia Iorga, Ionut Cornila, Vlad Volf, George Cocos, Andrei Grigore Sava, Loredana Cosovanu, Cosmin Maxim, Anemarie Chertic, Ovidiu Ivan, Cristina Padurariu, Anca Pascu , Alexandra Acalfoae, Diana Roman, Dumitru Nastrusnicu, Horia Verives, Daniel Busuioc, Catalin Mindru, Catalina Antal, Sebastian Albişteanu, Andrei Bibire, Loredana Bran, Daniel Chirilă, Tatiana Grigore, Cristina Hohan, Alex Iuraşcu, Minodora Lungu, Mădălina Munteanu, Amalia Olaru, Iustin Şurpănelu. Următoarele reprezentații sînt programate pentru 14, 17 si 23 iunie. Din toamna spectacolul se va muta la sala mare, renovată a TNI.
Radu Afrim a montat și anul trecut în februarie la Naționalul iesean - Dawn Way (Oameni slabi de inger. Ghid de folosire). Și de această dată, el antrenează o distribuție numeroasă. Însă acum pe scenă sînt prezenți nu doar actori angajați ai TNI, ci și studenți și freelanceri. Pentru aceasta, regizorul a organizat casting încă din luna aprilie, tot din această lună începînd și lucrul la spectacol. De asemenea, a lucrat la realizarea unei echipe coezive, filmînd și fotografiind actorii în pădurile din jurul Iașului. Pentru a reuși să aducă pădurea din piesa lui Shakespeare înspre un club din zilele noastre.
Dacă textul anterior pus în scenă, aparținînd unui dramaturg rus contemporan (Oleg Bogaev), era practic necunoscut publicului, acum Radu Afrim a ales un text clasic. Nu folosește o singura traducere a piesei lui Shakespeare, ci o multitudine de traduceri, printre care si versiuni actuale. Datată cu probabilitate de prin secolul al XVI-lea, piesa lui Shakespeare sufera metamorfoze neașteptate. Acțiunea nu se mai petrece în Grecia Antică, ci în Atena de astăzi. Sînt prezente atît viața tinerilor dintr-un club atenian, cît și conflictele politice la ordinea zilei. Mai mult, aducînd în joc mai mulți muncitori români, plecați în Grecia (unul moldovean, unul ardelean, unul oltean...), Afrim mioritizează si de-mioritizează scenariul, dar în permanență cu o miză parodică. Astfel, Radu Afrim actualizează conținutul abordat, filtrează și personalizează textul și îl adaptează contextului în care ne aflăm: nu numai că îl aduce în prezent, dar îl manipulează pentru o critică a Balcanilor.
Regizorul Radu Afrim, fire cameleonică, nu doar ca se integrează spațiului teatral iesean, ci înglobează și sintetizează conversația lumii teatrale ieșene atunci cînd vine să monteze un spectacol aici: își studiază publicul și decide să-i ofere calitate, dar și diversitate. De asemenea, se infomează cu privire la cerințele și nevoile consumatorului ieșean de teatru. Își pune apoi amprenta proprie și parafează producția. Deși Radu Afrim reușește să multifațeteze genul comic, facindu-l accesibil oricui, Visul unei nopti de vara nu ramîne o comedie. Tocmai pentru că spectacolul poate fi receptat la mai multe niveluri și pe mai multe planuri: real(ism), supra(realism)firesc, oniri(sm)co-fantastic. Ca-n majoritatea montărilor sale, un fir narativ de suprafață ascunde un conflict mai subtil, redat atit prin imaginile create, dar și prin fondul muzical propus.


Dana Tabrea


http://dyntabu.blogspot.nl/2012/06/midsummer-nights-dream-radu-afrim_08.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu